Таємниці нічного птаха

Орнітологи зацікавилися рідкісними видами сов.

Вінницькі орнітологи збирають інформацію про рідкісні види сов, що зустрічаються в області і яких ґрунтовно ніколи не досліджували. У минулому ці сови часто зустрічались на Вінниччині. Особливо цікавить найбільша та наймогутніша сова України – «володар ночі» – пугач.

– Пугач ще у лютому розпочинає сезон парування. Нині птахи вже утворили пари та готуються до гніздування. На Вінниччині точно зафіксовано кілька пар пугачів. Ці птахи, здебільшого, мешкають на півдні уздовж Дністра – у гротах, печерах, скельних масивах. Головне для цього великого за розмірами хижака – аби було достатньо їжі, – розповідає доцент кафедри біології Вінницького державного педагогічного університету Олександр Матвійчук. – Коли ми обстежували місця мешкання пугачів, то знаходили там рештки їжаків, зайців, пір’я куріпок та інших птахів. Особливо багато шкір із колючками, що лишились від їжаків. Взагалі пугачі харчуються й пацюками, мишами, іншими гризунами, можуть зловити й лисицю, не гребують воронами, граками, сороками… На свійських птахів вони не полюють, адже вночі не можуть дістатись до закритого наглухо курника. Тож пугач – дуже корисний птах, адже знищує шкідників домашнього та сільського господарства. На жаль, через відсутність належної кормової бази його ареал досить-таки вузький.

Пугач занесений до Червоної книги України.

Ще сто років тому пугач вважався на Поділлі поширеним «майже скрізь осідлим птахом, що мешкав у лісах та скелях…» А крім пугача, орнітологам цікаві ще про три рідкісні види сов:

– Це болотяна сова, сипуха та сплюшка. Болотяну сову на Вінниччині спостерігали раніше тому на півдні – у Мурованокуриловецькому та Барському районах. Вона гніздується та мешкає на землі – здебільшого, на високих пасовищах чи луках тощо. На жаль, через інтенсивний рівень сільського господарства такі землі розоорюються. Тож знищуються місця мешкання птаха. А ще вона часто сама стає жертвою лисиць, бродячих собак чи котів, яких зараз чимало. Тому болотяна сова на Вінниччині зникає… До речі, вона як і пугач теж занесена до Червоної книги України. А сто років тому вважалась у нас звичним видом. Науковці відзначали її користь у тому, що «вона ловить гризунів не лише влітку, а й взимку та восени, коли більшість наших денних хижаків вже відлітає у вирій…» Потрібно знати реальний стан цього виду, – зазначає Олександр Матвійчук. – Сипуха – по-справжньому, фантомний вид. Про неї говорять, але документально її так ніде не зафіксували у наш час. Хоча ця сова є супутником людини, мешкає на горищах покинутих будинків тощо. Ми просимо лісівників, любителів природи, хто, можливо, бачив чи спостерігав цих сов або інших цікавих птахів обов’язково звертатися на кафедру біології ВДПУ, до мене або писати на електронну пошту: moavinni@gmail.com. Але дуже просимо в жодному разі самим не турбувати птахів чи шукати їхні гнізда тощо, аби не заподіяти їм шкоди.

Анатолій МЕЛЬНИК,
Газета “Природа і суспільство”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Top